0
Bu yazıyı " 2 " dakikada okuyabilirsiniz. 🙂

Merhabalar, bu yazıda Makeblock tarafından STEAM kiti olarak piyasaya sürülen Halocode kartı nasıl kullanılır ve bu kartla neler yapılabilir gibi sorulardan yola çıkarak, Halocode’un özelliklerinden de bahsederek bir inceleme gerçekleştireceğiz.

Halocode Nedir?

Makeblock Halocode, Makeblock tarafından geliştirilmiş wifi özellikli bir geliştirme kartıdır. Geliştirilme amacı daha çok eğitim amaçlı olsa da hayal gücünüze bağlı olarak bir çok projede size yardımcı olabilecek harika özelliklere sahip küçük bir karttır. Halocode’u Blok tabanlı programlama aracı Mblock ile kod bloklarıyla veya python ile programlayabilirisiniz. Mblock ile Halocode kullanarak AI ve IOT uygulamalarını basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Halocode’un Özellikleri Nelerdir?

Halocode hem küçük olması hem de üzerinde barındırdığı sensörlerle öğrencilerimizin gerçekleştirmek isteyecekleri projelerde onlara büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu özelliklerden bahsetmek gerekirse;

  • 4 MB bellek ve 240 Mhz. Xtensa çift çekirdekli 32-bit LX6 mikroişlemci,
  • Çoklu işlem gerçekleştirebilme, (Multiple Tasks)
  • Kod blokları ve Python ile programlayabilme,
  • Microsoft bilişsel servisleri kullanabilme,
  • Mblock ile Google Makine öğrenmesi etkinlikleri uygulayabilme,
  • WiFi / Bluetooth / Mikro USB Bağlantı Noktası
  • 12 adet RGB Led,
  • Mikrofon,
  • Hareket Sensörü,
  • Düğme,
  • Dokunmatik Sensör,
  • Giriş/Çıkış Pinleri,
  • Pil ile besleyebilme,
  • ve 60 dan fazla kullanılabilecek ek sensör ve modüller.

Halocode Nasıl Kullanılır?

Halocode’u kullanabilmek için öncellikle Mblock uygulamasına sahip olmamız gerekmektedir. Mblock uygulamasını buradan indirip kurunuz.

Not: Halocode’u Mblock ile kullanabilmek için Mblock sürümünüzün 5.0 ve üzeri olması gerekmektedir.

Mblock’u kurduktan sonra Halocode ile bağlantı sağlayıp basit bir uygulama gerçekleştirelim.

Mblock’un sol kısmındaki aygıtlar sekmesinin altındaki Ekle Butonuna Tıklıyoruz.
Açılan Aygıt Kütüphanesinden Halocode’e tıklıyoruz. Not: bu işlemi ilk defa gerçekleştiriyorsanız. Mblock’u kapatıp tekrar açmanız gerekebilir.

Halocode’u bilgisayarınıza bağladıktan sonra aygıtlar sekmesi altından bağlan diyerek Halocode ile bağlantı sağlayabilirsiniz.

Aygıtı Mblock’a tanıttıktan sonra Halocode ile birlikte kullanabileceğimiz bloklar mblock penceresinde görüntülenmeye başlamıştı. üzerindeki 12 Led’i kullanarak basit bir kod yüklemesi gerçekleştirelim. kod bloklarını ekledikten sonra aygıtlar sekmesi altındaki yükle butonuna tıklayıp ilk kodumuzu Halocode’a yazdıralım.

Kodu yüklediğinizde Halocode

Halocode İle Yapılabilecek Uygulama Örnekleri

Mblock’un sağ üst kısmındaki Öğreticilerin altından Örnek Programlar sekmesine tıklayıp örnek uygulamalara ulaşabilirsiniz

Halocode örnek uygulamalar.

Halocode örnek uygulamalar içinden Volume Detector uygulamasını seçelim.

Kodu kartımıza yükleyelim.
Halocode ses dedektoru uygulaması

Halocode ile Ek Sensör ve Modüller Nasıl Kullanılır?

Butonuna tıklayıp ek sensör ve modülleri kullanmak için ihtiyacınız olacak kod bloklarını Mblock uygulamasına ekleyebilirsiniz.

Eklediğiniz uzantı diğer uzantıların altında görüntülenecektir.

Bu yazımızda Makeblock Halocode nasıl kullanılır, Özellikleri nedir, yapılabilecek örnek uygulamalar gibi sorulara cevaplar aradık. Vakit buldukça halocode ile farklı etkinlikleri de sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Yazıyla ilgili öneri ve sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz.

Ahmet Kemal YILDIZ
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunu bir Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretmeniyim. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi ile ilgili ders etkinlikleri, kaynak materyaller, örnek etkinlikler ve ilgi duyduğum birçok konu hakkında vakit buldukça buradan blogluyorum. :)

    #2 – Arduino IDE Kurulumu ve Yapılandırma

    önceki yazı

    #3 – Arduino Bileşenlerini Tanıyalım

    Sonraki Yazı

    Bu Yazılar da İlgini Çekebilir!

    Yorumlar

    Yorum yap

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.