1
Bu yazıyı " 2 " dakikada okuyabilirsiniz. 🙂

Merhabalar bu yazı dizisinde Arduino’ya kendi eğitimlerim için oluşturmuş olduğum notlarımı bir yazı dizisi halinde sizlerle paylaşmayı planlıyorum. Bu yazı dizisinin  yeni başlayan arkadaşlar için faydalı olmasını umut ediyorum. Başlangıç serisi yazı dizisinde proje odaklı ilerlemekten daha çok soru cevap şeklinde neyi nasıl kullanabiliriz gibi daha çok Arduino’yu ne amaçla ve nasıl kullanacağımızın mantığından bahsediyor olacağım. Pek vakit kaybetmeden bu dizinin ilk yazısına geçelim.

Arduino Nedir?

Arduino açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip baskı devre, şema, derleyici(IDE) ve kütüphaneleri ücretsiz olarak paylaşılan bir microdenetleyici platformdur. Tasarımı (Massimo Banzi ve David Cuartielles) olmakla birlikte Arduino isminin türkçe karşılığı “Sıkı Dost” anlamına gelmektedir. Arduino ile tek başına çalışan prototipler geliştirebildiğiniz gibi bilgisayarlar ve nesneler  ile etkileşim halinde olan prototipler de geliştirebilirsiniz. Bu nedenle Arduino, mühendislik, Nesnelerin İnterneti, robotik, sanat ve tasarım alanlarında ortaöğretim sonrası eğitimde de (örneğin üniversiteler, kolejler, araştırma enstitüleri) yaygın olarak kullanılmaktadır.

Arduino’nun Avantajları Nelerdir?

  • Açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip olması,
  • Bir çok ihtiyaca yönelik farklı kart çeşitlerinin olması,
  • Mikrodenetleyici kart ve sensörlerinin ucuz ve kolay temin edilebilir olması,
  • Üst düzey elektronik bilgisine sahip olmadan elektronik prototipler geliştirmeye olanak sağlaması.

Arduino Çeşitleri  Nelerdir?

Arduino’nun bir çok ihtiyaca yönelik farklı kullanım alanlarına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları; Arduino Uno, Mega, Leanardo, Duo, Yun, Esplora, Micro, Lilypad, Ethernet ve daha saymadığımız farklı arduino türleri de bulunmaktadır. Bu türlerden bazılarını aşağıda görebilirsiniz.

Arduino Çeşitleri

En İyi Arduino Kartı Hangisi?

Arduino kart çeşitleri bir çok farklı ihtiyacı karşılamak için farklı özellikleri öne çıkarılarak geliştirilmişlerdir. Bu soruyu benim projem için en iyi arduino kartı hangisi diye sormak daha doğru olacaktır düşüncesindeyim. Bu konuda örnek vermek gerekiyorse örneğin internet  üzerinden bağlantı sağlamanız gereken bir bir Arduino projesinde internete bağlantı sağlayabileceğiniz Esp32 modülünü üzerinde barındıran bir nodeMCU gibi  bir Arduino kullanmanız sizin için daha mantıklı olacaktır.

Esp8266 modülleri ve ESP32 Türleri

Yeni başlayan arkadaşlar için son verdiğim örnek şuan biraz anlamsız gelmiş olabilir ancak yazı dizisini okumaya devam ettikçe ve Arduno’nuz ile yaptığımız etkinlikleri uyguladıkça her biri daha çok anlam kazanacaktır. Yazı dizisinin ilk bölümünde “Arduino Nedir?”

, “Arduino’nun Avantajları Nedir?”, “Arduino Çeşitleri Nelerdir?” gibi sorulara cevaplar aradık. Bir sonraki yazıda Arduino’muzu programlayabilmek için IDE kurulumu yapacağız ve Arduino IDE’sini tanıyacağız.

Ahmet Kemal YILDIZ
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunu bir Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretmeniyim. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi ile ilgili ders etkinlikleri, kaynak materyaller, örnek etkinlikler ve ilgi duyduğum birçok konu hakkında vakit buldukça buradan blogluyorum. :)

    Raspberry Pi Projelerinde gpiozero Kullanmak

    önceki yazı

    #2 – Arduino IDE Kurulumu ve Yapılandırma

    Sonraki Yazı

    Bu Yazılar da İlgini Çekebilir!

    1 Yorum

    1. Hocam emeğinize sağlık , teşekkürler

    Yorum yap

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Daha Arduino